Wirtualny spacer po gospodarstwie HiPP
Wirtualny spacerpo gospodarstwie HiPP
Stefan Hipp o swoim gospodarstwie

Stefan Hipp

O swoim gospodarstwie

Rolnictwo ekologiczne to moja pasja już od dzieciństwa. W naszej rodzinie zapoczątkowana przez mojego dziadka ponad 60 lat temu. Kluczowy w nim jest dobór odpowiedniego miejsca pod uprawy – tylko ze zdrowej gleby uzyskamy najlepsze surowce, z których można stworzyć naprawdę dobrą i zdrową żywność dla dzieci. Takie miejsce znalazłem właśnie na Warmii.

Gospodarstwo HiPP na Warmii – w czystym ekologicznie rejonie Polski.

Gospodarstwo

Dlaczego Stefan Hipp wybrał właśnie Warmię?

W swoich opowieściach wspomina:
Na początku lat 90 razem z mamą i siostrą podróżowałem po Warmii i Mazurach. Te czyste, piękne i pełne uroku krajobrazy wywarły na mnie ogromne wrażenie. Kiedy jakiś czas później zastanawiałem się, gdzie w Europie mógłbym stworzyć własne gospodarstwo ekologiczne, wybór był oczywisty. To niezwykłe miejsce w Polsce stało się moim drugim domem. To tutaj spędzam dużą część roku. Osobiście zarządzam gospodarstwem, przykładając szczególną uwagę do całego procesu – począwszy od badania jakości gleby, przez dobór odpowiednich ziaren pod zasiew, aż po zbiory i przygotowanie pól na kolejne uprawy.

Dlaczego Stefan Hipp wybrał właśnie Warmię?
Zobaczcie relację z wizyty załogi Dzień Dobry TVN!

Wizyta TVN

Rolnictwo ekologiczne to pasja Stefana Hippa, którą lubi dzielić się z innymi. Dlatego też do swojego gospodarstwa chętnie zaprasza gości. Zobaczcie relację z wizyty załogi Dzień Dobry TVN!

Zobacz relację video
Gleba to podstawa

Gleba

Koniczyna
Koniczyna

Koniczyna odgrywa istotną rolę w rolnictwie ekologicznym – stanowi naturalny nawóz i redukuje chwasty. Koniczyna dodatkowo wzbogaca glebę w azot, ważny dla wzrostu roślin.

Naturalne nawożenie
Naturalne nawożenie

Na Warmii stosujemy wyłącznie naturalne nawożenie -  kompost, który wytwarzają zwierzęta hodowane w naszym gospodarstwie. Stosujemy płodozmian, czyli rotację upraw na polu, która pozwala maksymalnie wykorzystać możliwości, jakie daje nam sama natura.

Naturalne użyźnianie
Naturalne użyźnianie

W użyźnianiu gleby rola każdego z organizmów (bakterii, glonów, grzybów) jest nieoceniona. Ważną rolę odgrywają małe zwierzęta: ślimaki, chrząszcze, stonogi czy dżdżownice.
Tych ostatnich na 1 m2 ziemi żyje aż do 500. To o wiele więcej niż w rolnictwie konwencjonalnym, gdzie na taką powierzchnię przypada jedynie 18. Są ważnym ogniwem, ponieważ tworzą system rur podziemnych, która napowietrza glebę i dostarcza jej wodę.

Życie w zgodzie z naturą

Życie w zgodzie z naturą

Pasy zieleni
Pasy zieleni

To dzięki nim na polach zachowujemy bioróżnorodność. Pozostawianie drzew, krzewów i kwiatów stanowi naturalną barierę od potencjalnych zanieczyszczeń. Daje schronienie zwierzętom, ptakom i niezwykle ważnym owadom - pszczołom.

Pszczoły
Pszczoły

Jedne z najważniejszych organizmów na ziemi. To dzięki ich pracy możemy cieszyć się piękną przyrodą i korzystać z jej darów. Dlatego chronimy pszczoły na każdym etapie. Jak? Nasze łąki kosimy tylko wcześnie rano lub późnym popołudniem – dokładnie w tych godzinach, w których pszczoły nie są aktywne.

Przyroda
Przyroda

Dbanie o naturę przynosi wiele dobrego. W naszym gospodarstwie udało się przywrócić naturalne siedliska, w których rozwija się nowe życie. Są one schronieniem dla wielu gatunków. W ten sposób żyje u nas ponad 160 gatunków przeróżnych zwierząt i ptaków – saren, orłów, bobrów, dzików, łosi czy ryb, których domem stało się do niedawno wymarłe jeszcze jeziorko i jego okolice.

Nasze uprawy

Nasze uprawy

Marchew
Marchew

Na Warmii uprawiamy własną odmianę marchwi – Dulcis, która ma łagodny słodki smak, dzięki czemu jest idealna dla niemowląt. Na tym samym polu marchewki siejemy raz na 6/7 lat. Plewimy je ręcznie bez użycia chemicznych środków.

Ziemniaki
Ziemniaki

W naszym ekologicznym gospodarstwie ziemniaki rosną w sposób naturalny – na glebie użyźnianej wyłącznie naturalnymi metodami. Wiemy, że tylko zdrowa gleba może dostarczyć zdrowe warzywa.

Zboża
Zboża

W tradycyjny sposób uprawiamy pszenicę, owies i orkisz. By ochronić zboża przed szkodliwym działaniem wiatru, wokół pól sadzimy drzewa, stanowiące naturalną ochronę.